De juiste keepershandschoenen kunnen het verschil maken tussen een redding en een tegendoelpunt. Daarom is het kiezen van de juiste keepershandschoenen een combinatie van verschillende zaken.
Voor jongere of minder ervaren keepers kan het echter lastig zijn om de juiste keuze te maken. Gelukkig zijn we hier om je te helpen met enkele tips waar coaches, ouders en spelers zelf op moeten letten bij het kiezen van keepershandschoenen.
Kortingen tot -55% op Loopschoenen Kortingen tot -65% op Loopschoenen Tot -25% Björn Borg Sportkleding
Voordat je kunt bepalen welke keepershandschoenen (van Adidas tot Nike keepershandschoenen) het beste zijn, is het belangrijk om hun opbouw te begrijpen. Basiskennis van waarom fabrikanten handschoenen op een bepaalde manier maken, helpt spelers om de juiste keuze te maken.
Bij het kijken naar keepershandschoenen zijn er vier hoofdelementen: de backhand, de palm, de sluiting en de vingers. Deze vier aspecten helpen om de handen van de keeper te beschermen tegen blessures en hun prestaties op het veld te verbeteren.
1. Backhand: De backhand van een handschoen beschermt de hand van de keeper bij het stompen van de bal. De kwaliteit van de backhand varieert, waarbij hogere kwaliteit meer kost en lagere kwaliteit minder. De dikte en het materiaal hebben direct invloed op hoeveel bescherming het biedt.
2. Palm: De palm van een keepershandschoen zorgt ervoor dat de keeper de bal kan vangen. Handschoenen met superieure grip zijn de ideale keuze voor keepers van alle leeftijden en ervaringsniveaus. Andere factoren zoals duurzaamheid en comfort spelen ook een rol bij het selecteren van de juiste handschoen.
3. Sluiting: De sluiting van de handschoen bepaalt hoe deze aan en uit de hand gaat en hoe veilig deze om de hand zit. Verschillende sluitingen kunnen het comfortniveau van een keeper veranderen.
4. Vingers: De vingers zijn het meest kritische deel van keepershandschoenen omdat ze de keeper in staat stellen de bal te vangen en vast te houden. De fit en grootte van de handschoen beïnvloeden hoe vrij de vingers in de handschoen kunnen bewegen - sommige keepers geven de voorkeur aan een lossere pasvorm, terwijl anderen een strakkere pasvorm prefereren.
Uiteindelijk zal het kiezen van de beste handschoenen een persoonlijke keuze zijn, vooral voor meer ervaren keepers. Voor beginners en jonge keepers zijn er echter enkele handschoenen die ideaal zijn om hun reddingen te verbeteren en blessures te voorkomen. Laten we eens kijken hoe de vier belangrijkste elementen van invloed zijn bij het kiezen van de juiste handschoenen.
De “fit” van keepershandschoenen verwijst naar hoe fabrikanten het palm materiaal van de handschoen construeren. De fit van een handschoen speelt een rol in hoe goed een keeper de bal kan grijpen en hoe goed de handschoen om hun hand past. Er zijn vier hoofdsoorten:
• Flat Cut: De flat cut is een enkel stuk vlak schuim/latex materiaal dat een doosvormige look heeft. De flat palm biedt keepers een lossere pasvorm, waardoor er meer hand- en vingerbeweging mogelijk is.
• Rolled/Gunn Cut: Handschoenen met deze fit hebben een gerolde vingerconstructie, waarbij de zijkanten van de palm om de vingers heen wikkelen. De rolled/gunn cut biedt een strakkere pasvorm en een groter contactoppervlak met de bal, wat spelers meer controle geeft.
• Negative Cut: Bij een negative cut zit de naad aan de binnenkant van de handschoen. De palm is gemaakt van een enkel stuk latex met inzetstukken tussen de palm en de backhand van de handschoen. Negative cuts bieden een strakke pasvorm en betere controle, en zijn ook voordelig voor vrouwelijke keepers en keepers met kleine handen.
• Hybrid Cut: Zoals de naam al aangeeft, is een hybrid cut een combinatie van de bovenstaande fits.
Het beschermen van de vingers is absoluut cruciaal voor keepers, en daarom is het kiezen van handschoenen met extra vingerbescherming noodzakelijk. Keepershandschoenen komen in twee vormen: zonder “finger spines” en met “finger spines”, waarbij de bescherming komt in de vorm van plastic spines die in de backhand van de handschoen worden geplaatst.
Keepershandschoenen, zoals de Adidas keepershandschoenen met spines, zijn er in twee varianten: gesegmenteerde spines (die stijf zijn) en flexibele spines (die buigbaar zijn). De gesegmenteerde spines buigen naar voren maar niet naar achteren om pijnlijke overextensie (en verstuikingen) van de vingers te voorkomen, een veel voorkomende blessure bij keepers. Flexibele spines kunnen echter naar voren en naar achteren buigen om meer ondersteuning, flexibiliteit en schokbestendigheid aan de vingers te bieden.
Gesegmenteerde spines zijn meer gebruikelijk en een goede keuze voor jonge en onervaren spelers die hun techniek nog aan het verbeteren zijn. Ze zijn ook ideaal voor spelers die gevoelig zijn voor of herstellen van recente vingerblessures.
Met deze tips en kennis kun je nu met meer vertrouwen op zoek gaan naar de beste keepershandschoenen die passen bij jouw behoeften en speelstijl.