Wandelen is voor een heel groot deel van de Belgische bevolking toegankelijk.
De laagdrempelige sport biedt talrijke fysieke en geestelijke gezondheidsvoordelen zoals het bevorderen van een ontspannen geest, aanmaak van extra vitamine D, voorkomen van overgewicht, het verbeteren van je conditie en het maakt je brein vrij voor creatieve ideeën. Tevens is het maken van een wandeltocht goed voor je humeur omdat je lichaam de gelukshormonen serotonine en dopamine vrijmaken.
De mooiste wandelroutes in België vind je in de Ardennen waar je talrijke wandeltochten kan maken op een heuvelend tot bergachtig landschap in bossen, parken of rond meren. In Vlaanderen maken de meeste mensen een wandeling in een park. Populaire natuurgebieden waar je kan hiken zijn onder andere het Nationaal Park Hoge Kempen, de IJzervallei in de Westhoek, het Zoniënwoud ten zuiden van Brussel, de Kalmthoutse Heide ten noorden van Antwerpen en het muziekbos in de Vlaamse Ardennen.
De 100 kilometer lange Dodentocht in Bornem, die jaarlijks 13000 wandelaars lokt, is ruim voor aanvang van het sportevenement volledig uitverkocht.
Fietsen is eveneens een laagdrempelige sport die net zoals wandelen talrijke fysieke -en geestelijk gezondheidsvoordelen opleveren. De laatste jaren zijn er meer en meer werknemers die met de fiets naar het werk gaan. Het sportief fietsen zoals wielrennen en veldrijden heeft zowel in Vlaanderen en Wallonië een diepgewortelde culturele traditie. Zo is de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik de op een na oudste wielerwedstrijd ter wereld. De live uitzending van de Ronde van Vlaanderen op één lokte in 2023 gemiddeld 1,4 miljoen kijkers.
Zo telt de Vlaamse Wielrijdersbond en Cycling Vlaanderen samen meer dan 240 000 leden. Bijna elke Vlaamse stad of gemeente telt een of meerdere clubs voor wielertoeristen die in de lente, zomer en herfst minstens 1 maal per week samen een fietstocht maken. Met 16000 deelnemers is de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen het populairste sportevenement voor de recreatieve fietser.
Mooie en populaire fietsgebieden in België zijn onder andere de Vlaamse Ardennen, De Ardennen, de provincie Limburg, Kalmthoutse heide en het Brugse Ommeland.
Hardlopen is, op wandelen na, de meest toegankelijkste sport die je kan beoefenen in een park, strand, atletiekpiste, Finse looppiste of een loopband. Het is ook een vrij goedkope sport in vergelijking met fietsen of paardensport omdat je enkel een paar goeie hardloopschoenen, een shirt en een broek nodig hebt.
De populariteit van het lopen kreeg de laatste 10 jaar vooral bij recreanten een stevige boost. Zo was de Antwerp 10 miles in 2024 al 6 weken voor aanvang van de loopwedstrijd volzet. Ondanks het licht dalende ledenaantal bij de Vlaamse Atletiekliga blijft ook bij de jeugd, jongeren en competitieve hardlopers de sport populair.
Uiteraard zorgen de prestaties van de Belgische topatleten zoals de 400 meter loper Alexander Doom, 800 meter loper Eloitt Crestan en marathonloper Bashir Abdi, zilver op de Olympische Spelen van Parijs in 2024, dat ook atletiek veel in de media blijft.
Van de personen die minstens 1 maal per jaar aan sport doet gaf 19% aan dat ze fitness beoefenen. Daarmee komt deze sport uit op de 4de plaats in het onderzoek van statistiek Vlaanderen die in het najaar van 2023 werd gehouden.
De grootste fitnessketen van ons land, Basic-Fit, bezit ruim 220 fitnessclubs. In een fitnesscentrum heb je de mogelijkheid om een hele reeks sporten te beoefenen. Zo heb je kracht apparatuur en cardio vasculaire toestellen zoals loopband, crosstrainer, spinning en een roeitoestel. Maar er worden ook tal van groepslessen aangeboden waar je door allerlei oefeningen uit te voeren meer kracht in de buik-, been-, bil- en rugspieren krijgt.
Voetbal staat pas op de 5de plaats. Dit komt omdat de sport bij de volwassen recreanten veel minder wordt beoefend dan de eerder beschreven sporten. Bij de kinderen en jongeren tot 18 jaar is het veruit de populairste sport. Voetbal Vlaanderen telde in 2021 ruim 270 000 leden. Daarmee doen ze beter dan het leden aantal van de Vlaamse Wielrijdersbond en Cycling Vlaanderen samen.
In België zijn er bijna 300 openbare zwembaden waarvan 20 baden met een olympische zwembad van 50 meter. De Vlaamse Zwemliga telde in 2023 circa 5000 leden en ruim 150 zwemclubs. Vooral bij kinderen van 4 tot en met 12 jaar wordt er veel gezwommen dankzij zwemlessen op de lagere school voorafgaand aan het leren zwemmen.
7 Dans
8 Gymnastiek
9 Padel
10Tennis
11Paardensport
12Golf
13Volleybal
14Basketbal
15Paardensport
16Hockey
17Badminton
18Tafeltennis
19Judo
20Boksen
De Top 20 werd opgesteld op basis van de SV bevraging van Statiek Vlaanderen van augustus 2023 in combinatie met enquête van Sport Vlaanderen van 2022 en de BMS Studies van de Katholieke Universiteit Leuven.