De populairste hondensporten

Home Loopschoenen Kopen Per Regio Marathons Veldlopen Atletiek Nederland Uitslagen Looptips Links Loopwedstrijd Toevoegen Nieuwsbrief
Home - Webshop - Sporttips - hondensporten
Wat zijn 4 populaire hondensporten?

Honden zijn een van de weinige dieren die de mens heeft kunnen temmen zodat er op competitief niveau sporten bestaan.
Een hondensport beoefenen is de perfect manier om je viervoeter te voorzien van zijn natuurlijke behoefte voor beweging. Tevens is het een uitstekende manier om de band met je huisdier tijdens deze activiteiten te versterken. Bijna alle hondenrassen zijn in staat om minstens een sport te beoefenen. Het hoeft dan niet altijd om competitief niveau zolang je hond er plezier aan beleefd.


Kortingen tot -55% op Loopschoenen     Kortingen tot -65% op Loopschoenen    Tot -25% Björn Borg Sportkleding

Dogfrisbee

Dog frisbee, ook wel bekend als DiscDog , is een leuke, spannende en relatief laagdrempelige sport waarbij de hond de frisbee moet vangen die door de handler of zijn baasjes wordt gegooid. De meeste hondenrassen zijn geschikt om de sport op hun eigen niveau op een recreatieve wijze te beoefenen. Het zijn echter de werkhonden rassen zoals border collies, Australian shepherds en labrador retrievers die deze sport op competitief niveau uitblinken.
Bij dog frisbee zijn er ruim 100 verschillende worpen die er bestaan. De beste manier om dit op een goeie wijze te trainen is door op cursus te gaan naar een hondenschool. Freestyle Dog frisbee en Distance zijn de 2 onderdelen die in competitie worden beoefend.
Dog frisbee is een ook leuke manier om de algemene conditie van je viervoeter op peil te houden doordat er tal van worpen bestaan die je kunt toepassen. Uw hond zal zich niet vlug vervelen. Bovendien zal je viervoeter minder behoefte hebben om aan voorwerpen in je huis te knagen doordat hij voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgt door DiscDog.
Het is belangrijk om een frisbee te kopen die speciaal geschikt is voor honden. Een frisbee voor honden bestaat uit zacht, flexibel materiaal zodat de hond zich niet kan blesseren of zijn gebit kan beschadigen.

Een hond de op het punt staat een rode frisbee in zijn bek te nemen tijdens een wedstrijd in Duitsland
Agility

Agility is een intensieve maar attractieve behendigheidssport voor honden die je kan vergelijken met jumping in de paardensport.
De hond moet in het bijzijn van zijn geleider of baasje zo vlug en foutloos in een voorgeschreven volgorde een parcours met hindernissen afleggen. Zo moet de viervoeter springen over horden, lopen over smalle planken, rennen door tunnels en slalommen tussen slalomsticks terwijl zijn baasje enkel via stem en gebaren de nodige instructies mag geven. De geleider mag de hond niet aanraken tijdens de omloop die uit maximaal 20 toestellen bestaat.
Het is een actieve sport die er voor zorgt dat je hond zijn energie kwijt kan, op gewicht blijft en kalm is in je huis. Door de verschillende soorten hindernissen worden de zintuigen, geheugen en concentratie van je huisdier ook op mentaal vlak gestimuleerd waardoor de hond zelfbewuster wordt.
Veel hondenrassen kunnen op hun eigen niveau op een recreatieve manier de sport beoefenen. Voor erg grote honden maar ook voor honden met een langwerpig lichaam in combinatie met korte poten zoals bij een teckel is deze sport minder geschikt. Wil je met je hond deelnemen aan competities dan is het aan te raden om een FCI Agility training te volgen bij een kynologenclub of hondschool.

Canicross

Canicross is lopen in de natuur op onverharde paden waarbij de begeleider en de aangelijnde hond verbonden zijn met een heupgordel, harnas en elastische lijn van maximaal 2 meter. Een goed getrainde hond trekt zijn begeleider door de elastiek als het ware vooruit. De hond begrijpt de commando's van de begeleider als hij naar links of naar rechts moet inslaan. Daarbij zijn er veel gelijkenissen met de sledehonden sporten waaruit de sport begin 1900 in Canada is ontstaan. Doordat er geen sneeuw was zochten de trainers een andere manier om hun honden in conditie te houden en gingen er aangelijnd mee gaan lopen.
In principe komt elk hondenras met uitzondering van teckels en kleine hondenrassen met korte snuit in aanmerking om de sport op zijn minstens recreatief te beoefenen. Het is uiteraard van heel groot belang dat je het trainingsvolume geleidelijk aan opbouwt zodat je hond geen blessure oploopt. Doordat de onverharde ondergrond soms modder kan liggen draag je als hardloper bij voorkeur trailschoenen. Op een droog en vlakke omloop mag je uiteraard ook hardloopschoenen zonder profiel aantrekken.
Op competitief niveau blink de traditionele sledehonden rassen zoals de Siberische Husky, Canadese Eskimohond, Hound evenals veel werkhonden rassen zoals labrador retriever, weimaraner, Mechelse -en Duitse herder uit in deze intensieve hondensport.

Dogdance

Dogdance of Doggy Dance is een creatieve hondensport waarbij baasje en zijn viervoeter allerlei oefeningen op het ritme van de muziek moet uitvoeren. Het spreekt voor zich dat de hond voldoende moet gehoorzamen aan zijn begeleider vooraleer er trucjes en danspasjes worden aangeleerd op muziek. Daarbij is het belangrijk om de hond te belonen door hem of haar te aaien of een gezonde snack te geven.
Binnen deze hondensport bestaan er twee stromingen: Canine Freestyle en Heelwork to Music.
Canine Freestyle kent een brede waaier aan oefeningen zoals rollen, springen, slalommen door de benen van de handler, op de achterpoten staan of achteruit om je heen wandelen. Rassen die vaak deelnemen aan Freestyle wedstrijden zijn onder andere Australische sheperds, border collies, golden retrievers, poedels, dwerg spaniëls, greyhounds, . . .
Heel to Music blijft de hond het grootste deel van de choreografie vlakbij zijn handler waarbij de viervoeter 10 verschillende posities vooruit, zij- en achterwaarts moet uitvoeren op ritme van de muziek.
Wil je starten meet Dogdance dan is het aan te raden om training te volgen bij een hondenschool of kynologenclub. Tijdens wedstrijden worden de deelnemers afhankelijk van het niveau ingedeeld in beginners, novice, intermediate en advanced. Om te mogen deelnemen aan de categorie beginners moeten jullie slagen tijdens een voorafgaand initiatie klas.

Uw Sportevenement hier?

© Renzo Vanhoorelbeke