Doordat paarden onvoldoende zout en mineralen uit kracht en ruwvoer krijgen moeten de paardenverzorgers dit tekort gaan aanvullen.
De meeste paardenliefhebbers hebben dan ook naast ruwvoer, hooi en strooi,
likstenen op stal liggen.
Een liksteen is voor de meeste paarden een lekkere gezonde traktatie die het paard voorziet in zijn behoefte aan zout en
andere belangrijke mineralen zoals magnesium, koper, jodium, zink, mangaan en selenium.
Sommige
paarden doen er slechts enkele dagen mee, andere paarden enkele maanden. Je hoeft niet bang te zijn voor een overschot van zout als het paard tussendoor voldoende kan drinken.
Het nadeel voor de paardenverzorger is wel
dat het paard een nattere stal krijgt. De kans is groot dat de 2de of 3de liksteen veel langer meegaat omdat eventuele tekorten dan al vaak zijn aangevuld. Het is dan ook zinvol om na de 1ste niet meteen
een 2de liksteen te geven. Hoeveel tijd je het best tussen de eerste en tweede liksteen tussen laat is echter afhankelijk van paard tot paard en in welke gezondheid het dier op dat moment verkeerd.
Er zijn ook paarden die geen behoefte hebben om te likken aan de stenen. Op zich is dit niet erg zolang je dan maar puur zout of zeewier met eventuele mineralen aan het voer toevoegd.
Deze liksteen is een vierhoekige steen in de vorm van een trapezium waarbij de kortste zijden verschillen van lengte. Het is een veel gebruikte liksteen van het merk KNZ die je door middel van een liksteenhouder met
behulp van 4 schroeven ergens aan de muur van de paardenstal kan hangen.
De Himalaya liksteen heeft een roze witte kleur in de vorm van een kassei of cilinder met in het midden een gat waar een sterke koord in zit zodat de liksteen in de stal opgehangen kan worden.
De Himalaya zout liksteen is afkomstig van het Himalayagebergte gelegen in de landen China, Nepal en Bhutan. De diverse likstenen die je in de verschillende online webwinkels kan kopen hebben telkens een iets andere
samenstelling. Het is een gezond natuurproduct zonder toevoegingen met vele essentiƫle mineralen en sporenelementen. Het is een goeie aanvulling op paardenvoeder.
- Cavalor
- Excellent
- F.N.A
- Horslyx
- Kerbl
- KNZ
- Likit
- Rockies Horse
Mineralen en sporenelementen in het lichaam van paarden hebben onder andere 3 belangrijke functies.
Ze zijn goed voor de botgroei, wateropname en het functioneren van de spieren. De voeding van het paard moet
voldoende mineralen en sporenelementen bevatten om alle botten en spieren te voorzien in de behoefte. Als de voeding niet goed is afgestemd op de behoefte kunnen tekorten of overschotten ontstaan,
met mogelijk schadelijke effecten en dus gezondheidskwalen tot gevolg. Paarden die deelnemen aan wedstrijden krijgen bijna altijd een ruwvoeronderzoek zodat de
voeding kan afgestemd worden naargelang de trainingsintensiteit.
Mineralen zijn bouwstoffen die het lichaam nodig heeft maar niet zelf kan aanmaken. Mineralen kunnen dus enkel via de voeding in het lichaam van een paard terechtkomen.
Ze zijn onderverdeeld in macro-elementen. De dagelijkse hoeveelheid die een paard nodig heeft is slechts een paar gram.
Tot de mineralen behoren:
- kalium
- calcium
- fosfor
- natrium(chloride)
- magnesium
- chloor
De eerste vier zijn de belangrijkste
De sporenelementen bestaan uit mineralen waar een paard maar een zeer kleine hoeveelheid per dag van nodig heeft. Het gaat dan om slechts enkele micro- of milligrammen.
Tot de sporenelementen behoren:
Vocht is de aanwezigheid van kleine hoeveelheid vloeistof meestal water zoals bijvoorbeeld waterdamp op vensters of dauw op het gras
Chloride of chloor komt voor in de vorm van tafel -of kaliumzout. Het is een mineraal dat oplost in water en dus makkelijk verplaatst in het lichaam. Deze stof speelt een belangrijke rol in de spijsvertering van eiwitten in de maag van paarden. In paardenvoeding zoals bij de likstenen komt het voor in combinatie met natrium.
Sodium chloride of natriumchloride is nodig voor een goed evenwicht in de vochthuishouding van het lichaam van een paard.
Ze zorgen voor het samentrekken van de spieren en voor de zenuwprikkelgeleiding. Daarnaast levert natrium samen met het mineraal kalium een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk.
Een te veel kan zorgen voor een te hoge bloeddruk en hartslag. Een tekort aan natrium komt voor als de paarden op warme zomerdagen veel fysieke inspanningen moeten leveren maar te weinig drinken. Zo ontstaat
er uitdroging. Het is uiteraard de taak van paardenverzorger om dit te voorkomen.
Een sulfaat, is zwavel in combinatie met zuurstof, de zuurrest van zwavelzuur (H2SO4) en de bijhorende zouten.
Bij sulfaation is de lading van een zuurrest negatief in bijvoorbeeld zouten en niet geladen in bijvoorbeeld vetzuurresten in vetten. Het sulfaation heeft een tweewaardig negatieve lading als eigenschap.
Calcium sulfaat is een mineraal die bestaat uit calcium en sulfaation.
Calcium is een belangrijke mineraal voor paarden. Het helpt onder andere bij de botaanmaak bij veulens, draagt bij aan het behoud van sterk paardengebit en is goed voor de spieren en het zenuwstelsel.
Magnesium bevordert de energiestofwisseling in het lichaam van een paard. Het is goed voor de meer dan 200 botten die een paard heeft en draagt bij tot de normale werking van circa 700 skeletspieren. Dit bestanddeel speelt een rol bij de overdracht van zenuwprikkels en is bevorderlijk voor het energieniveau, concentratie en gemoedstoestand van het paard.